Η οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Να «χτυπήσει» την κυβέρνηση σε ένα, θεωρητικά, προνομιακό πεδίο για το Μέγαρο Μαξίμου, την οικονομία, θα προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.
Παράλληλα, η Κουμουνδούρου δεν ξεχνάει και το μείζον ζήτημα της ακρίβειας, που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα μηνύματα που έστειλαν οι αγορές την εβδομάδα που μας πέρασαν, κάθε άλλο παρά ευχάριστα ήταν για την ελληνική οικονομία, που είδε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται. Η αύξηση αυτή, δεν πέρασε απαρατήρητη από την Κουμουνδούρου, που δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα για αυτή την εξέλιξη, εν μέσω μεγάλου κύματος ακρίβειας.
Αν και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «μνημόνιο», δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους συνολικά για την πορεία της οικονομίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η πίεση προς τη χώρα μας ενδέχεται να αυξηθεί εξαιτίας της «έλλειψης εμπιστοσύνης» που θεωρούν ότι δείχνουν οι Βρυξέλλες προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ως προς τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζεται να επιτεθεί μετωπικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αιχμή στα δημόσια οικονομικά. Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έριξε μία πρώτη «τροχιοδρομική» βολή προς τον πρωθυπουργό, συγκρίνοντας τη «στρωμένη» οικονομία που παρέδωσε η κυβέρνηση του, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Η Κουμουνδούρου θέλει να υπενθυμίσει στους πολίτες πως το 2012, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μειώθηκε ο βασικός μισθός κατά 23%, γενικά, και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25, αλλά και ότι την ίδια περίοδο, η Ελλάδα γνώρισε τη χειρότερη ανεργία και ύφεση.
Αντίθετα, στη δική της τετραετία, άφησε ως παρακαταθήκη το «μαξιλαράκι» των 37 δις, αυξήθηκε κατά 11% ο βασικός μισθός, συνολικά, και κατά 27% για τους κάτω των 25 ετών, ενώ η ανεργία μειώθηκε αρκετά και τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν. Και όλα αυτά, εν μέσω σκληρής επιτήρησης.
Για να τεκμηριώσει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματολογία του εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει σε πρώτο πλάνο και αυτό που ονομάζει «λεηλασία των δημόσιων πόρων», μέσω απευθείας αναθέσεων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία.
Φυσικά, από την αντιπολιτευτική ρητορική του δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η ακρίβεια, η οποία και δυσκολεύει καθημερινά τη ζωή των πολιτών, που βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα.
Γι αυτό και θα επιμείνει ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθεί -σήμερα κιόλας- ο βασικός μισθός στα 800 ευρώ, να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αλλά και να «χτυπηθούν» τα καρτέλ που δρουν ανενόχλητα, αν όχι με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, προκειμένου να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.